Op kot

Op kot gaan, dat is best een spannende stap. In het begin is het wat wennen, maar na een tijdje is je kot je tweede thuis en beleef je er de tijd van je leven!

 

Iedereen kan op kot 

Een kot huren is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Toch willen we er voor zorgen dat iedereen dezelfde kansen krijgt en jij óók op kot kan. Ons team studentenbegeleiders staat voor je klaar om alle vragen, bezorgdheden en mogelijkheden te bespreken. We vinden er vast een oplossing voor! 

Hieronder kan je meer info lezen over de praktische kant van een kotzoektocht. Zit je toch nog met vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.   

Ben je al ingeschreven als student bij Thomas More? Bekijk dan het studentenportaal om meer details te lezen.

Je zoektocht 

Op onze kotdatabank vind je alle beschikbare kamers en studio's in de buurt van onze campussen. Je krijgt er ook meer informatie over extra kosten en de faciliteiten van de verschillende studentenkamers.  

Kies bovenaan in de oranje balk je campus en vind de koten in de buurt.
Zoek je een kot in Antwerpen? Dan kan je op kotweb terecht!

Tips  

  • Maak voor jezelf een verlanglijstje: wat vind ik belangrijk? Wil ik een kot dichtbij de campus of liever dichtbij het station? Een kamer aan de straatkant of zicht op de tuin? Hoeveel mag dat kosten? Wil ik een eigen douche? Of is een eigen keukentje belangrijk? ...
  • Start je zoektocht bij voorkeur in mei of juni: dan is er nog veel keuze! In september vind je nog wel een plekje, maar is de keuze beperkter. 
  • Bezoek verschillende kamers om een zicht te krijgen op de mogelijkheden, de kostprijs ...  
  • In de zomer lijken alle koten door de afwezigheid van veel studenten "rustig". Denk goed na waar jij het beste past: in een groot levendig studentenhuis of op een rustige plek in een huis met maar een paar kamers. 

Vragen of twijfels? 

Heb je vragen over je huurcontract of heb je problemen met je kotbaas? Heb je nood aan hulp of advies? Maak een afspraak met een van onze collega's van de dienst Studentenvoorzieningen en we bekijken samen wat mogelijk is! 

Wat kost een kot/studio?

Gezien de inflatie, de stijging van de energiekosten en de stijging van huurprijzen op de vastgoedmarkt, verwachten we dat de huurprijzen voor studentenkamers dit jaar zullen volgen. Voor een student, die het volgend academiejaar opnieuw dezelfde kamer in hetzelfde pand zal huren, voert de verhuurder een indexatie toe. Dit is wettelijk in orde, aangezien huurcontracten voor studentenkamers per academiejaar lopen. De indexatie bedroeg in het verleden 3€ (kamer) tot 10€ (studio). Dit jaar zal deze echter een pak hoger liggen; we rekenen hier 20€ tot misschien wel 40€ meer. Voor de indexatie wordt de gezondheidsindex gebruikt.
Voor studenten, die voor de eerste keer op kot gaan, of een ander kot nemen, verwachten we dat de prijsstijging nog forser zal zijn. Een kotbaas mag bij nieuwe contracten met nieuwe huurders, elk academiejaar zijn huurprijs aanpassen, volgens de indexatie of om conform de marktprijs in zijn regio te blijven. Kijk steeds goed na welke kosten inbegrepen zijn en welk niet. 

Hieronder vind je de gemiddelde huurprijzen van 2022. Hou rekening met verhoogde huurprijzen o.b.v. de stijgende energiekosten en nog voorziene indexaanpassingen.

Gemiddelde prijzen 2022KamerStudioResidentie
KamerStudio
Antwerpen€ 473€ 481€ 445 - € 475€ 500 - € 545
Mechelen€ 393€ 522€ 350€ 495
Sint-Katelijne-Waver€ 342€ 485//

 

Gemiddelde prijzen 2022KamerStudioStudentenhuis
Geel€ 316€ 428/
Lier€ 337€ 449€ 196
Turnhout€ 324€ 441/
Vorselaar€ 299€ 545€ 320

Op kot met een functiebeperking?

Op onze campussen in Mechelen en Antwerpen hebben we eigen residenties met koten die voorzien zijn van een aantal faciliteiten (toegang voor rolstoel, lift...) én persoonlijke begeleiding door medestudenten. De residenties van Thomas More willen een voorbeeld zijn van ‘omkaderd wonen’. Met andere woorden: er wonen, leven en studeren studenten met én zonder functiebeperking samen.
Ontdek hier hoe jij omkaderd op kot kan wonen in onze residenties: Mechelen (Campus Kruidtuin) en samenwerking met Pastoraal centrum) en Antwerpen (Campus National).

Ben je op zoek naar een kot met faciliteiten in Geel, Lier, Turnhout, Vorselaar of Campus De Nayer? Neem dan contact op met ons, wij zoeken graag met je mee op de privé-markt! 

Op kot met sociaal engagement 

In onze residenties in Mechelen en Antwerpen kan je een 'kot met sociaal engagement' huren. Dat betekent dat je je tijdens je studententijd extra wil inzetten voor anderen: voor je medebewoners en voor de buurt. Dat geeft je verblijf op kot een "meerwaarde". Dit zijn geen gesubsidieerde residenties m.a.w. we kijken niet naar inkomsten om aanspraak te maken op één van onze kamers. Wel je engagement!

We willen van onze studentenhuizen een hechte community maken. Ze zijn dan ook zo gebouwd dat ontmoeting centraal staat, in grote gemeenschappelijke livings of keukens. We hebben géén inwonende kotbazen, dus we rekenen op jouw hulp om van je kot een nieuwe thuis te maken samen met je medestudenten!  

Nieuwe mensen leren kennen 

Studeren in een nieuwe school kan heel spannend zijn, maar de nieuwe leefomgeving in een kot kan nog een extra dosis spanning meebrengen! Ook hier staat Stuvo voor je klaar. 

We starten elke semester met een ‘WELKOT’. Deze avonden zijn de ideale gelegenheid om je sociale kring op en rond de campus uit te breiden! Naast de kotgenoten uit je eigen gebouw, leer je ook de andere studenten op kot kennen. Hou zeker onze social mediakanalen en het studentenportaal in de gaten om meer te weten. 

Instagrampagina Stuvo, jouw buddy voor een geslaagd studentenleven. 

Facebookpagina Campus Antwerpen, De Nayer, Geel, Lier, Mechelen, Turnhout of Vorselaar.