
Leraar Kleuteronderwijs in verkort traject in dagonderwijs
Verkort (werk)traject van de Educatieve bachelor voor Kleuteronderwijs
Kleur samen buiten de lijntjes
- Je voelt het kriebelen om jonge persoontjes te laten schitteren.
- Je bent al in het bezit van een bachelor- of masterdiploma.
Geen bachelor- of masterdiploma? Dan ben je welkom in ons reguliere traject. - Een creatieve, ruimdenkende, ondernemende en sociale geest typeren jou.
- Je bent bereid om een kort maar intensief traject (62 of 90 studiepunten) af te leggen. Zo kan je in al in 2 of 3 semesters afstuderen. Toch liever wat meer tijd om de combinatie met (deeltijds) werk en gezin haalbaar te houden? Geen probleem, we bieden ook gespreide trajecten aan!
- De lessen gaan door op maandag en dinsdag.
- Een enthousiast team van docenten leert je de kneepjes van het vak en stoomt je in een recordtijd klaar voor het werkveld.
- Een snelle duik in de praktijk vinden wij heel belangrijk: al vanaf de eerste weken van de opleiding verken je het leven in de kleuterklas.
- Je loopt stage in jouw regio, in verschillende scholen en bij verschillende leeftijden.



Troeven

Ultrakort maar excellent traject
In 2 of 3 semesters (62 of 90 studiepunten) kan je het diploma kleuteronderwijs behalen. Ultrakort, maar toch kwaliteitsvol! Vakmanschap blijft bij ons centraal staan, zowel in de lessen als de praktijk.

Samen op de campus
We kiezen voor 2 dagen contactonderwijs in een groep specifiek voor studenten van het verkorte traject. Zo kan je leren van en met elkaar. De docenten stemmen de lesinhoud af op de leernoden van de groep.

Met beide voeten in de praktijk
Je start meteen met stage. De stageplek vormt de spil van het leren: wat je leert in de opleiding, kan je kort nadien in de praktijk toetsen. Onze stagebegeleiding is immers top! Dat zeggen niet enkel wij, maar ook een onafhankelijke commissie van experten. Onze opleiding kreeg als enige in Vlaanderen het keurmerk ‘excellent’!
Programma
- Opbouw
- Vakken
- Instaptoets
- In de praktijk
- Persoonlijke begeleiding
- Go international
Opbouw
Voor houders lerarendiploma
Heb je een bachelor- of masterdiploma en al een lerarendiploma (Lager onderwijs, Secundair onderwijs of SLO), dan volg je een intensief traject van 62 studiepunten over 2 semesters (één jaar). Je studie is qua studiebelasting voltijds. Je kan er ook voor kiezen om dit traject te spreiden over een extra semester als dat beter te combineren is met een (deeltijdse) job of je gezin. Je studeert dan 3 semesters of anderhalf jaar. Hier vind je een overzicht van de mogelijke trajecten voor wie al een lerarendiploma heeft.
Voor houders bachelordiploma
Heb je een bachelor- of masterdiploma, maar nog geen lerarendiploma, dan volg je een traject van 90 studiepunten over 3 semesters (anderhalf jaar). Je studie is qua studiebelasting voltijds. Je kan er ook voor kiezen om dit traject te spreiden over een extra semester als dat beter te combineren is met een (deeltijdse) job of je gezin. Hier vind je een overzicht van de mogelijke trajecten voor wie nog geen lerarendiploma heeft.
Vakken
Hieronder vind je een overzicht van de vakken van het traject in 3 semesters, voor kandidaten die nog geen lerarendiploma hebben (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per semester. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.
Enkele vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
Wil je van elk vak de gedetailleerde opbouw kennen? Check dan de programmagids:
- programmagids verkort traject 3 semesters, voor wie nog geen lerarendiploma heeft
- programmagids verkort traject 2 semesters, voor wie reeds een lerarendiploma heeft
1 2 3 Algemene vorming Religie, zingeving en levensbeschouwing 3 PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE VORMING Pedagogisch-didactische vorming en zorg deel A i 7 Pedagogisch-didactische vorming en zorg deel B 4 Zorg 4 Specifieke vorming en vaardigheden Nederlands i 4 Muzische vorming: beeld en media i 3 Muzische vorming: dans, drama, beweging i 3 Wiskundige initiatie i 3 Godsdienst i 3 1 2 3 Bewegingsopvoeding i 3 Muzisch project 3 Wereldoriëntatie i 5 Muzische vorming: muziek i 3 Geïntegreerde vorming Diversiteit 4 Schoolbreed werken 7 Praktijk Praktijk deel A i 7 Praktijk deel B 11 Praktijk deel C 13 1 2 3 Algemene vorming Religie, zingeving en levensbeschouwing 3 PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE VORMING Pedagogisch-didactische vorming en zorg deel A i 7 Pedagogisch-didactische vorming en zorg deel B 4 Zorg 4 Specifieke vorming en vaardigheden Nederlands i 4 Muzische vorming: beeld en media i 3 Muzische vorming: dans, drama, beweging i 3 Wiskundige initiatie i 3 Godsdienst i 3 Bewegingsopvoeding i 3 Muzisch project 3 Wereldoriëntatie i 5 Muzische vorming: muziek i 3 Geïntegreerde vorming Diversiteit 4 Schoolbreed werken 7 Praktijk Praktijk deel A i 7 Praktijk deel B 11 Praktijk deel C 13 Instaptoets
- Al wie in Vlaanderen een lerarenopleiding wil volgen, moet vóór inschrijving een toets afleggen. Die is voor alle studenten en voor alle hogescholen dezelfde. We hebben de belangrijkste info over de instaptoets voor je samengevat.
- De instaptoets is géén toelatingsproef. Iedereen mag starten aan de opleiding, ongeacht de resultaten. De test geeft wel aan waar je staat, waar je talenten en werkpunten liggen.
- Scoorde je wat minder dan verwacht? Dan bieden we ondersteuning op maat, zodat je snel kan bijbenen.
- Al wie in Vlaanderen een lerarenopleiding wil volgen, moet vóór inschrijving een toets afleggen. Die is voor alle studenten en voor alle hogescholen dezelfde. We hebben de belangrijkste info over de instaptoets voor je samengevat.
In de praktijk
De werkplek is de spil van het leren: wat je leert in de opleiding, kan je vaak al de volgende dag of week in de praktijk toetsen. Omgekeerd vormen de observaties vanuit de stage aanknopingspunten voor het verkennen van de theoretische achtergronden. Je gaat dan ook regelmatig op stage, zowel voor ‘losse dagen’ (voornamelijk observeren en participeren op maandagen en dinsdagen), als voor langere periodes (van een tot meerdere weken) in de loop van een semester.
De stages worden georganiseerd per semester.
- Wie al een lerarendiploma heeft, doorloopt Praktijk deel A en Praktijk deel B.
- Wie nog geen lerarendiploma heeft, doorloopt achtereenvolgens Praktijk deel A, Praktijk deel B en Praktijk deel C.
Elk praktijkdeel wordt zowel in het eerste als in in het tweede semester georganiseerd. Je kan dus meteen van start met de stage bij een instap in september én bij een instap in februari. Ben je benieuwd naar de planning van de stages? Hier vind je een stagekalender.
Persoonlijke begeleiding
Als student heb je jouw eigen leerproces in handen. Je draagt deze verantwoordelijkheid, maar wordt hierin ondersteund door een vaste groep docenten in de stagebegeleidingsroute.
Op je stageplek word je telkens een semester lang opgevolgd door dezelfde docent, je ‘ankerdocent’.
Heb je nood aan extra ondersteuning om bepaalde vaardigheden onder de knie te krijgen? Elk jaar organiseren we cursussen rond taal, muziek en expressie: er is voor elk wat wils!
Go international
Wie graag letterlijk zijn grenzen wil verleggen, kan ervoor kiezen om het verkorte traject uit te breiden met een internationaal pakket. Je kan kiezen voor een Europese bestemming Noorwegen, Finland, Spanje… of een Zuidbestemming (Tanzania, Ecuador, Gambia, Suriname…).
Indien je graag een langere internationale onderwijservaring wil opdoen, kan je ervoor kiezen om het verkorte traject uit te breiden met een extra semester (23SP). Je kiest dan voor 3 maanden buitenlandse studie of stage.
Wie graag een korte buitenlandervaring opdoet (2 weken) kan het OPO ‘Short-term Mobility’ (3SP) extra opnemen. Voor dit onderdeel leg je zelf contact met een buitenlandse stageplaats en doe je twee weken participatiestage. Gezien de verkorte opleiding reeds erg intens is, raden we dit enkel aan voor studenten die hun traject spreiden en toch nood hebben aan extra uitdaging.
Na je studie
- De job van je leven
- Verder studeren
De job van je leven
- Leraar kleuteronderwijs
- in alle netten van het onderwijs
- in het methodeonderwijs
- in het buitengewoon onderwijs
- Zorgleerkracht
- Bijzondere leermeester bewegingsopvoeding voor kleuters
- Kinderopvang, voor- en naschoolse opvang
- Medewerker in onderwijsorganisaties (bv. CLB’s) of in culturele, sociale en/of sportorganisaties
- Leraar kleuteronderwijs
Verder studeren
Tweede bachelor (via verkort traject)
Op onze campus in Vorselaar heb je de unieke kans om in sneltempo leraar basisonderwijs te worden! Met nog 1 jaar extra studeren heb je ook het diploma Bachelor Leraar Lager Onderwijs (of omgekeerd).
Banaba
- Buitengewoon Onderwijs
- Schoolontwikkeling
- Zorgverbreding en Remediërend Leren
Postgraduaat
- Omgaan met Kinderen en Jongeren met een Autismespectrumstoornis
- Mentor in Stage- en Aanvangsbegeleiding
Master (via schakelprogramma)
- Pedagogische Wetenschappen
- Onderwijskunde
- Educatieve Studies
- Opleidings- en Onderwijswetenschappen